Nieuwe arrangementen voor gevarieerde ensembles.

Als je een koor hebt, in een koor zingt, een ensemble hebt met bijzondere bezetting, dan zul je de volgende problemen vast herkennen: Een ensemblelid of een koorlid komt met een voorstel om een bepaald lied te zingen, maar nergens is een bewerking te vinden van dit stuk dat past bij het ensemble. Of je hebt beginnende close-harmony-groepen, maar alle stukken die je zoekt zijn (nog) veel te moeilijk. Daardoor kan de motivatie van de groepsleden snel achteruitgaan en blijft goed resultaat uit. Of Je wil een bestaand stuk uitvoeren, maar de bezetting moet veranderd worden.  Vele leiders van ensemble zijn daarom min of meer bedreven in het arrangeren voor de specifieke bezettingen die ze leiden.

Maar soms is het ook prettig om kant en klare arrangementen op de plank te hebben. Door het zoeken naar arrangementen van anderen vermindert de werkdruk aanzienlijk. Ook het idioom van het ensemble wordt uitgebreid. Het zingen van een stuk van een andere arrangeur of componist vraagt vaak andere manieren van zingen of spelen. Daarom is het goed om rond te kijken wat er zoals te koop is aan arrangementen en andere muziekstukken voor ensembles.

Arrangementen en bewerkingen op maat

Je kunt ook een arrangeur direct benaderen en vragen of die een arrangement van een bepaald stuk voor jouw close-harmony-groep of ensemble wil maken. Bij Creative Vocals zijn we gespecialiseerd in het maken van muziekbewerkingen en arrangementen op maat. Het stuk dat gearrangeerd moet worden, kan gekozen worden, de bezetting wordt besproken en de wensen die het ensemble heeft ten aanzien van vorm, hoogte, solo’s en moeilijkheidsgraad worden doorgesproken. Op deze manier past het arrangement precies. Geen inspiratie of geen idee wat zou kunnen passen? Neem contact op, wij zitten vol ideeën!

 

Waar vind ik verder nog gearrangeerde muziek?

Er zijn nog vele andere plekken om nieuw uit te voeren muziek te vinden. Youtube kan een bron van inspiratie vormen. Kijk verder naar muziekbibliotheken die vaak veel materiaal in huis hebben, van erg makkelijk tot heel moeilijk. Ook de Algemene Bieb heeft vaak een afdeling met bladmuziek, waar veel te vinden is. Maar de bibliotheken hebben niet altijd precies wat je zoekt en meestal is het assortiment ook nogal verouderd.

Er zijn ook een aantal arrangeurs te vinden op Internet, die hun gearrangeerde stukken te koop aanbieden.  Als je ongeveer weet op welke manier zo’n arrangeur werkt en welke eisen aan de zangers of musici worden gesteld, is dit zeker ook een optie. Ga bv. maar eens kijken naar de site van Jetse Bremer of van Oliver Gies (Duits). Daar is veel te koop. Er zijn ook websites die koorarrangementen aanbieden, zoals bv. Chorus online.

Maar vaak is een kant en klaar arrangement niet precies wat je zoekt: de bladmuziek is soms te moeilijk, soms te simpel, dat ene lied dat je graag wilde zingen staat niet in de lijst, en bovendien weet je niet hoeveel ensembles het lied nog meer zingen, waardoor het niet uniek meer is. Er wordt bovendien nooit rekening gehouden met de specifieke sterktes en zwaktes van je koor of ensemble, waardoor kant en klare arrangementen niet altijd uitvoerbaar blijken. Op maat is dus altijd beter!