nieuwe mogelijkheden

In deze tijd zijn live-optredens (bijna) onmogelijk. Musici zijn soms de wanhoop nabij. Dus gaan we op zoek naar andere manieren om onze muziek voor het voetlicht te brengen. Nu alles digitaal gaat, is de thuisstudio een uitkomst. We kunnen onze muziek opnemen en verspreiden via sociale media. Dat is dan niet hetzelfde als live optreden, maar het is wel een manier om je publiek te bereiken. Maar wat heb je nu eigenlijk nodig om een goed product te kunnen verspreiden en publiek te kunnen bereiken vanuit huis? Hieronder mijn ervaringen.

benodigdheden:

  • Een goede microfoon. Het liefst een grootmembraan-condensatormicrofoon. In het begin heb ik opgenomen met een dynamische microfoon (shure sm58), waar je ook mee op een podium staat. De condensatormicrofoon gaf een aanmerkelijk beter resultaat dan deze microfoon bij opnames. Er zijn condensatormicrofoons in iedere prijsklasse te vinden, van 50 euro tot ruim 2000 euro. Mijn advies is om goed na te denken over wat je wil opnemen en over de gewenste kwaliteit: een Brauner Phantom Classic is een prachtige microfoon, maar als de rest van de apparatuur niet dezelfde kwaliteit (en prijs!) heeft als zo’n microfoon, is het zonde om zoveel geld uit te geven. Je hoort dan in de opnames niet terug wat zo’n microfoon oppikt, omdat de rest van de opnameapparatuur niet dezelfde gevoeligheid heeft.
  • Een Audio-Interface: deze zorgt voor de omzetting van het signaal dat opgepikt wordt door de microfoon in een digitaal signaal dat de computer in gaat. En verder fungeert hij als voor-versterker om het zwakke signaal van de condensator-microfoon op te peppen voordat het de comuter in gaat. Denk na over het aantal kanalen dat tegelijk nodig zijn om op te nemen. Neem je alles één voor één mono op? Dan is een interface met één ingang voldoende. Wil je ook stereo kunnen opnemen? (bv. een vleugel die live bespeeld wordt?). Zorg dan dat je twee ingangen op je interface hebt. Wil je een heel ensemble in één keer opnemen, maar wel iedereen via een eigen microfoon? (lastig in deze coronatijd!) Kies dan voor meerdere ingangen op je interface. Ik kan voorlopig met 2 ingangen alles opnemen zoals ik het wil.
  • Een redelijk snelle computer of laptop die de opname goed kan verwerken
  • Een DAW-programma (Digital Audio Workstation) om het opgenomen geluid op te slaan, aan te passen en te perfectioneren. En natuurlijk om het uiteindelijk te kunnen afspelen. Er zijn nogal wat DAW-programma’s, sommige te gebruiken tegen betaling, sommige gratis. Ik werk met Cubase, een programma dat door vele professionals gebruikt wordt, maar Pro-tools en Logic zijn ook bekende en goede programma’s. Deze programma’s zijn niet gratis, maar er is ook veel Freeware te vinden op het Internet. Omdat deze programma’s veel bewerkingsmogelijkheden hebben zien ze er in het begin ingewikkeld uit. Na een tijdje wordt het echter steeds gemakkelijker om er mee te werken.
  • Een externe harde schijf: Iedere opname bevat veel data, en het is handig om die weg te kunnen schrijven op een externe harde schijf, zodat de computer niet volloopt en je al je muziek veilig kunt bewaren.
  • Social media: Om de muziek daarna te kunnen verspreiden, moet je ook toegang hebben tot social media. Een Youtube of Soundcloud-account is van levensbelang, daarnaast is een Linked-in-account, een facebookaccount en/of een Instagramaccount erg handig. Je moet mensen namelijk laten weten waar en hoe ze je kunnen vinden. En dat je wat bijzonders te delen hebt.
  • Het allerbelangrijkste: Goede smaak, goede muzikale ideeën en goede oren. Smaak en ideeën onderscheiden jouw muziek van de vele duizenden andere muzikale spinsels die dagelijks op Internet verschijnen. En goede oren zorgen ervoor dat je een goed eindproduct kunt afleveren en op Internet zetten.

innoveren

Iedereen in de evenementen/cultuurbranche staat te popelen om weer iets live te gaan doen. Helaas zit het er voorlopig nog niet in en bekijken we gelukkig heel veel zaken wel positief. De innovaties die we als sector het afgelopen jaar hebben doorgemaakt zijn enorm positief voor de toekomst.  Benieuwd naar een blog over optreden in coronatijd? die vind je hier

Veel succes met opnemen!