http://https://www.youtube.com/watch?v=ybMwPw-Ox3Aoptreden…?

Op dit moment wordt alles gecanceld. Zeker voor kleine ensembles en individuele zangers die het fijn vinden om in kleine zalen en op kleine concertpodia op te treden, is het een droevige tijd. Dus zullen we ons moeten heruitvinden. Niet kijken naar wat niet meer kan en paniekerig op zoek naar wat we kunnen behouden, maar nieuwe wegen inslaan is het motto. Maar wat kan dan nog wel, als iedereen je vertelt dat je als zanger zo ongeveer het gevaarlijkste beroep ter wereld hebt en dat je vooral je mond zou moeten houden? Na bijna een jaar in huis werken aan ‘nieuwe muziek’, ‘nieuwe arrangementen’ en ‘nieuwe teksten’ is het tijd geworden om met de creatieve ideeën naar buiten te treden! Daarom wil ik in dit blog jullie allen, zowel professionele zangers als amateurs, een hart onder de riem steken en een aantal tips meegeven. 

aanpakken!

Allereerst: Ga iets doen! Virtueel optreden is ook optreden. Pak je computer en interface (onmisbaar is deze tijd) en neem je muziek op. Het geeft je weer een doel om naartoe te werken en te blijven studeren!  Zorg dat anderen toegang krijgen tot wat je hebt gemaakt. Via Souncloud, via Youtube of via andere kanalen. Als je niet zo zeker bent van je zaak en je wil feedback op je prestaties, deel dan je werk via privé-accounts. Maar laat je horen!  

live of virtueel?

Denk aan de mogelijkheid van musiceren op afstand. Misschien is het wel mogelijk om één voor één muziek op te nemen en zo een ensemble bij elkaar te krijgen, waardoor je weer het gevoel van samen musiceren kunt proeven. Met name voor koren en orkesten is dit een fijne manier om met elkaar te werken. Concerten kunnen ook opgenomen worden en via streaming diensten aangeboden worden. Dan speel je live op locatie en kan publiek meekijken via de computer. Zorg hierbij wel voor ervaren technici! 

Speel of zing ook zo veel mogelijk live. Ook al bestaat het publiek soms uit 2 mensen (omdat je een aubade brengt of omdat je op een hoek van de straat gaat staan), het zingen zelf en het feit dat je (bijna) altijd een dankbaar publiek hebt, is het waard. Je kunt tenslotte ook een hybride concert geven. Half live of met streaming video, half van tevoren opgenomen.  Dat werkt verfrissend en nieuw. Optreden in coronatijd? Mogelijkheden genoeg!

Natuurlijk kunnen bovenstaande manieren niet een volle concertagenda vervangen, maar het is wel een nieuwe manier van kijken naar het zangers vak.