Gisteren ben ik naar een concert geweest van het Darmon Meader Hammond-kwartet in The Music Village in Brussel. Darmon Meader is de leider-arrangeur van “The New York Voices”, één van ‘s werelds meest succesvolle jazzkwartetten. Ik was dus ook erg benieuwd!

Improvisatiegenie

Darmon staat bekend als een fantastische vocalist, een jazz-man en improvisatiegenie zonder weerga. Het feit dat de rest van de band ook geweldig was (John Hondorp op Hammond, Jean-François Prins op gitaar en Bruno Castellucci op drums) maakte het alleen maar spannender… en mensen, ik ben echt niet teleurgesteld! Bij het eerste lied was ik misschien nog wat bezorgd (Darmon greep naar zijn saxofoon, ook leuk maar ik kwam voor het zingen!), maar daarna heeft een 4 uur durende show met het ene vocale hoogstandje na het andere ervoor gezorgd dat ik alles om me heen vergat.

Scatten

Darmon zong bekende liedjes, herschikte ze en improviseerde en scatte wonderlijk op alle mogelijke muziek. Zijn vocale versie van Spain en de improvisatie die hij daarbij maakte waren zo subtiel dat ik met gesloten ogen kon luisteren en me echt in Spanje onder de brandende zon terugvond. Loverman van Billie Holliday veranderde in een jazzwals die maakte dat je wilde dansen in plaats van luisteren…. Van mij had het nog langer mogen duren.

Brussel is een heel eind, maar het was de moeite waard… Als Darmon Meader weer in de buurt is ga ik zeker luisteren. Ik hou jullie op de hoogte!